domingo, 19 de febrero de 2012

Entrada lliure: Els valors de la vida











Els valors se'ns presenten com a pautes de la nostra actuació, els valors són una guia del nostre comportament. Representen allò pel qual val la pena lluitar i que, si no som persones indiferents, apàtiques o febles, farem tot el que puguem per aconseguir-los.
Com les brúixoles, els valors marquen el nord, un nord que exerceix en nosaltres cert magnetisme i que, a la vegada, ens mostra un camí valuós. I com les brúixoles, els valors són bipolars, tenen dues vessants o pols: un pol positiu i un pol negatiu. El pol positiu és pròpiament el valor; el pol negatiu és un antivalor o un disvalor: un mal, una injustícia que cal evitar.
No tenir valors vol dir estar a mercè dels vents, no tenir punts de referència, anar perdut.
Una persona assumirà el valor de l'elegància i el de la llibertat, una altra, el de l'objectivitat i la democràcia, una tercera, la seguretat i la solidaritat. Certament, els valors s'aprenen, els valors es transmeten i es contagien d'uns a altres; la nostra brúixola per anar per la vida l'hem construïda poc a poc i amb el nostre esforç.
En el nostre ambient familiar hem après molts dels nostres valors; l'experiència familiar amb la seva dimensió afectiva en porta a captar i a privilegiar certs valors, però també es pot donar el cas que d'un pare egoista surti un fill solidari. A l'escola també s'ensenyen valors i principis morals, però sovint són apresos com qualsevol altre coneixement i no com a pautes d'actuació. Les colles d'amics i els grups, que gaudeixen de vinculació afectiva, són eficients àmbits de contagi de valors.
Avui, potser més que mai, la nostra societat compta amb variats i atractius predicadors de valors: les cançons d'un grup de rock poden proclamar el gaudi del moment present o el respecte a la natura; una pel·lícula, manifestar les avantatges d'un comportament agressiu o el valor de l'autenticitat; una sèrie televisiva pot enaltir el conformisme o la covardia; els espots publicitaris, tot cercant un major consum, magnifiquen l'elegància, la joventut, la bellesa.





No hay comentarios:

Publicar un comentario