miércoles, 16 de mayo de 2012

Socials


1. Explica tot el que sàpigues sobre Les Corts de Cadis.
La junta suprema central, va convocar les Corts de Cadis per fer una constitució del 1812. La constitució recollia els principis del liberalisme polític: 
- Sobirania nacional.
- Divisió de poders.
- Sufragi universal masculí.
- Drets individuals.
- Igualtat de tots els espanyols davant la llei, i els imposts.
Però la guerra va impedir que arribàs a aplicar-se.
Durant la Guerra del Francès (1808-1814) les revoltes populars desemboquen en la creació de Juntes Locals i Regionals de Defensa. Aquestes juntes tenen com a objectiu defensar-se de la invasió francesa i omplir el buit de poder (ja que no reconeixien la figura de Josep I). Eren compostes per militars, representants de l'alt clergat, funcionaris i professors, tots ells conservadors. Al setembre atorgaren la suprema direcció a la Junta Suprema Central.
2. Cerca informació sobre l'Absolutisme i el Liberalisme.
L'absolutisme fou una filosofia política característica de l'Europa d'època moderna, que propugnava que la monarquia havia de tenir un poder absolut, és a dir sense límits i sense compartir-lo, i per això anomenaren aquesta forma de govern com a monarquia absoluta.
El liberalisme és un grup social i econòmic que afirma la dignitat de la persona i la supremacia de l'acció voluntaria per sobre de la col·lectiva. Això implica que les nacions redueixin la seva intervenció al mínim necessari per a garantir la convivència, seguint la filosofia del laissez faire, laissez passer (en francès: "deixar fer, deixar passar").
Promou les llibertats civils i s'oposa a qualsevol forma de despotisme, apel·lant als principis republicans i estant el corrent en què es fonamenten la democràcia representativa i la divisió de poders.
3. Cerca informació sobre La Revolució del 1898.
La crisi econòmica i el desgast del règim isabelí varen provocar la Revolució del 1868.
L'exèrcit fidel a la reina va ser derrotat a Alcolea i Isabel II va haver dexiliar-se i va esser l'inici del Sexenni Democràtic.
A la meitat dels anys 1860, el descontentament contra el règim monàrquic d'Isabel II en els ambients populars, polítics i militars era patent. Elmoderantisme espanyol, en el poder des de 1845, es trobava en una forta crisi interna, i no havia sabut resoldre els problemes del país. La crisi econòmica era apressant i a tot arreu proliferaven els pronunciaments, com el que el 1866 va liderar Joan Prim, i com la revolta dels sergents a San Gil; i en l'exili, liberals i republicans arribaven a acords a Ostende (1866) i a Brussel·les (1867) per promoure encara majors desordres que conduïssin a un dràstic canvi de govern, no ja per substituir el president Narváez, sinó amb l'objectiu últim d'enderrocar la mateixa Isabel II i expulsar-la del tron espanyol. La Reina s'havia convertit en el focus de les crítiques sobre els principals problemes d'Espanya.

4. Els moviments nacionalistes a Catalunya. Explica tot el que trobis sobre aquest tema. Recorda que pots afegir imatges.
En aquesta època, com a reacció a l'Estat centralista varen sorgir els nacionalismes:
- A Catalunya. la Renaixença va reivindicar la llengua i la cultura catalanes.
- Al País Basc es va constituir el Partit Nacionalista Basc (1894).
- A Galícia, el Rexurdimento, era sobretot un moviment cultural, amb poques repercussions polítiques.  
Després d'anys de repressió, cap el 1833 neix un moviment cultural, anomenat Renaixença, que s'enceta amb la publicació de l'Oda a la Pàtria de Bonaventura Carles Aribau. El poble català comença a tenir un sentiment favorable a la recuperació de la llengua i de la cultura pròpia, entre altres.
El segle XIX és un segle de prosperitat industrial a Espanya i especialment a Catalunya, Astúries i País Basc, ja que eren les ciutats més productives, en matèries tèxtil, mineria i siderometal·lúrgia respectivament.









No hay comentarios:

Publicar un comentario