miércoles, 14 de diciembre de 2011

La llibertat

Ho tenia tot al seu abast: cada dia el seu menjar, l’aigua fresca i l’habitatge net, fins i tot un mirall amb campaneta inclosa per si volia fer música. Però en Pere va voler donar-li alguna cosa més, i li va obrir la porta de la gàbia.
-“ Ara ets lliure!” – va dir
L’ocellet va mirar a un costat i l’altre i va voler sortir, però portava tant de temps en aquella gàbia que ja no se’n recordava de volar, es va cansar de seguida i a més a més per poc no se l’empassa el gat de la veïna... Quin ensurt! El pobre ocellet va tornar a la seva gàbia i es va deixar acaronar el cap. Preferia la seva vida de sempre, amb el menjar i el beure assegurat, abans que aquella llibertat que podia ser tan perillosa.


1. Un conte de nins per a fer reflexionar els adults. Resumeix el conte en quatre línies.
 En Pere tenia un ocellet dins una gàbia, una gàbia ben neta, amb menjar, beure i fin i tot un mirall perquè cantàs l'ecellet. Un dia en Pere li va dir que li donaria una altra cosa, llibertat, però quan li va obrir la porta de la gàbia, perque l'ocellet partis a volar, no sabía quasi volar, és cansava molt, perquè havia estat tancat molt de temps sense volar. Va tornar a la gàbia, on havia estat de feia molt de temps, ja que la llibertat li havia resultat perillosa.
2. Qui és el protagonista principal? Què li passa? 
L'ocell, el que li passa esque havia estat tancat dins una gàbia molt de temps, i quan en Pere li dona la llibertat i li obri la gàbia perquè voli, l'ocell no se'n enrrecordava de volar i és cansava molt, li va resultar perillós, i va decidir tornar a la gàbia que era el lloc a on tenia menjar i beure assegurat.
3. L'ocell simbolitza la llibertat. Un ocell engabiat també? Per què? 
No, perquè la llibertat és basa en fer el que vulguis sempre i quan no fassis mal als altres, i aquest ocell no era lliure de fer el que volgués perquè sempre estava tancat dins una gàbia, i no li quedava altre remei de estar tancat.
4. És normal que l'ocell no vulgui la llibertat? Hauria estat millor no tancar-lo mai? Creus que aquesta por a la lliberat també es té al món dels sers humans? Justifica la teva resposta.
Pens que és normal que l'ocell no vulgui la llibertat, perquè ya duia molt de temps tancat i per ell és un món nou sortir a volar i fer el que volgués i estava assustat. Està clar que hauria estat millor no haver-lo tancat mai, i així sería lliure com tots el ocells.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario